Каталог товарів
Контакти Статті Карта сайту
UA
RU
Вийти
Каталог товарів
Б/У комплект ПК + монітор Б/У Системні блоки
Б/У Системні блоки
Бренд та тип системних блоків Покоління процесора Кількість ядер процесора Оперативна пам'ять Відеокарта Об'єм накопичувача Усі Б/У Системні блоки
Б/У Ноутбуки Б/У Монітори
Б/У Монітори
Бренди моніторів Діагональ Тип матриці Роздільна здатність екрану Співвідношення сторін Інтерфейси моніторів Усі Б/У Монітори
Б/У Сервера Б/У POS Обладнання Б/У Тонкі клієнти Б/У Мережеве обладнання Аксесуари Б/У Уцінена техніка
0
Кошик
Каталог товарів
  1. Головна
  2. /
  3. Статті
  4. /
  5. Як розігнати монітор

Як розігнати монітор

Ільченко Олексій

Сучасні ігри відрізняються графікою, що приголомшує уяву. Але не всі монітори дозволяють її оцінити в повній мірі. Навіть якщо ваш б/у ПК оснащений потужним процесором і відеокартою останнього покоління, застарілий екран низької якості істотно знижує якість картинки, а з ним – і задоволення від гри. Але ситуацію можна поліпшити розігнавши матрицю дисплея. У цій статті ми розповімо, як розігнати б/у монітор, і чим ця процедура вам допоможе.

Що означає «розгін монітора»

Ця операція означає збільшення частоти, з якою оновлюється картинка на екрані. Стандартним значенням є 60 Гц в секунду. Тобто, відповідно до стандартних налаштувань, зображення на дисплеї змінюється шістдесят разів протягом секунди. Якщо відеокарта за цей період видає більшу кількість кадрів, на екран буде виводитися відразу кілька картинок. Це призводить до того, що користувач бачить змащене, нечітке зображення та артефакти, що бувають при різкій зміні кадрів. В результаті розгону монітора можна збільшити стандартне значення до 70-75 Гц, а іноді й до 150 Гц. Таким чином ви можете добитися більшої плавності картинки та позбутися від артефактів.

Які монітори можна розігнати

Завдяки розгону, можна поліпшити показники будь-якого сучасного монітора з матрицями AMD і NVIDIA, і навіть екрану б/у ноутбука. Але є пара факторів, що можуть знизити ефективність цієї процедури:

Якщо дисплей підключений через роз'єми DVI, ви навряд чи зможете збільшити частоту більш ніж на 5 Гц при дозволі 1920 x1080. Справа в тому, що цей інтерфейс відрізняється низькою пропускною здатністю. Роз'єми HDMI першого покоління (до 1.4) дозволяють при тій же роздільній здатності розігнати екран до частоти 75-85 Гц. Сучасні інтерфейси, дають можливість отримати частоту до 165 Гц. До таких відносять з’єднання:

Такого ж результату можна досягти на ноутбуках, матриці яких підключені до відеоплати безпосередньо.

Деякі з них не дозволяють істотно підвищити частоту – в результаті сильного розгону на екрані з'являються додаткові артефакти. В цьому випадку вам доведеться методом підбору знайти найбільш стабільний показник частоти зміни кадрів. Важливі моменти:

  1. Спеціалізовані ігрові лептопи не потребують додаткового втручання користувача.
  2. Процес розгону потрібно виконувати поступово – різке збільшення частоти може нашкодити матриці. Дійте в кілька етапів, поки не отримаєте повідомлення системи, що подальше втручання в роботу пристрою неможливе. Безпечним кроком збільшення частоти вважається показник в 5 Гц.

Як розігнати монітор з AMD-картою

  1. Клацніть правою кнопкою миші по робочому столу.
  2. У випадаючому контекстному меню знайдіть рядок «Налаштування Radeon», клікніть на неї.
  3. Знайдіть вкладку «Дисплей», перейдіть в меню налаштувань, потім – в «Додаткові налаштування».

  1. Знайдіть рядок «Частота оновлення екрану». Згідно стандартних налаштувань, вона буде дорівнює 60 Гц.
  2. Змініть цей параметр на 5 Гц.
  3. Натисніть на кнопку «Тест». Якщо отримаєте повідомлення, що операція пройшла успішно, повторіть процедуру, додавши ще 5 Гц. У разі, якщо картинка пропадає, або на екрані з'являється повідомлення «Поза діапазону», клікніть на кнопку «Вихід», і поверніть попередні параметри налаштування.
  4. Збережіть внесені зміни, перезавантажте ПК.

Як розігнати монітор з NVIDIA-картою

Алгоритм дій буде практично таким, як і в попередньому випадку.

  1. Клікнувши правою клавішею миші по робочому столу, перейдіть в меню налаштувань NVIDIA, потім – в розділ «Дисплей».
  2. Знайдіть пункт «Змінити роздільну здатність», дайте команду «Налаштувати», потім – «Вибрати роздільну здатність».

  1. В полі «Частота оновлення» змініть стандартне значення на 5 Гц.
  2. Натисніть кнопку «Тест».
  3. Поетапно збільшуйте частоту до першого повідомлення «Поза діапазону». Після виведення на екран такого повідомлення, клікайте «Вихід», і міняйте параметри на попередні.
  4. Збережіть нові налаштування, і не забудьте перезавантажити десктоп.

Всі відгуки (0)
Залишити відгук
Залиште Ваш відгук

Ім'я
Ваш відгук
Оцінка
Залишити відгук
Спасибі, ваш відгук відправлений
Ok