Каталог товарів
Контакти Статті Карта сайту
UA
RU
Вийти
Каталог товарів
Б/У комплект ПК + монітор Б/У Моноблоки (All-in-One) Б/У Системні блоки
Б/У Системні блоки
Бренд та тип системних блоків Покоління процесора Кількість ядер процесора Оперативна пам'ять Відеокарта Об'єм накопичувача Усі Б/У Системні блоки
Б/У Ноутбуки
Б/У Ноутбуки
Бренд ноутбука Покоління процесора Діагональ Тип Матриця та роздільна здатність Оперативна пам'ять Усі Б/У Ноутбуки
Б/У Монітори
Б/У Монітори
Бренди моніторів Діагональ Тип матриці Роздільна здатність екрану Співвідношення сторін Інтерфейси моніторів Усі Б/У Монітори
Б/У Сервера Б/У POS Обладнання Б/У Тонкі клієнти Б/У Мережеве обладнання Аксесуари Б/У Уцінена техніка
0
Кошик
Каталог товарів
Б/У Системні блоки
  1. Головна
  2. /
  3. Статті
  4. /
  5. 10 пунктів як перевірити б/у ноутбук при покупці

10 пунктів як перевірити б/у ноутбук при покупці

Ільченко Олексій

Колись ноутбуки були предметом розкоші, і люди частіше купували стаціонарні комп'ютери. Проте, нові хороші ноутбуки коштують дорого і зараз. Тому все більше людей звертає увагу на ринок стокової європейської комп'ютерної техніки. У цій статті ми розповімо, на що потрібно звернути увагу, якщо ви купуєте стокову техніку з рук, або в офлайн-магазині, який спеціалізується на продажі б/у комп'ютерів. Перед покупкою рекомендуємо виконати алгоритм перевірки, який дозволить перевірити працездатність пристрою.

Візуальна оцінка б/у ноутбука і комплектуючих

Насамперед, візьміть ноутбук в руки, та уважно огляньте його корпус, гвинти, що з'єднують частини корпусу, місця стику пластика, кріплення. Якщо наявність потертостей та дрібних подряпин – допустимо, то тріщин, сколів, слідів удару – бути не повинно. При падінні найчастіше страждає материнська плата, заміна якої коштує дорого. Тому моделі з такими ушкодженнями купувати не варто.

IMG_9512.jpg (800×533)

Якщо якісь гвинти відсутні, або на них виявлені сліди відкручування, швидше за все, пристрій був в ремонті. Поцікавтеся у продавця, яка саме частина девайса була замінена, і з якої причини сталася поломка. Якщо виразної відповіді не послідувало, то продавець або не в курсі, або приховує важливу для вас інформацію (наприклад, що пристрій ремонтувалося після «купання»). І в тому, і в іншому випадку краще відмовитися від покупки. Петлі б/у ноутбука повинні працювати справно – кришка повинна відкриватися і закриватися плавно і безшумно. Скрегіт і тріск петель – ознака несправності кріплень. Також на цьому етапі рекомендуємо відразу перевірити наявність і стан всіх шнурів і перехідників, що входять в базову комплектацію моделі.

Швидкість завантаження операційної системи

Наступний крок – перевірка працездатності девайса. Для цього включіть комп'ютер, і в першу чергу оцініть швидкість завантаження ОС – якщо пристрій працює нормально, цей процес не займе багато часу.

d4nji1p-005fe209-2f9e-459f-84d4-bca5a5044887.png (1920×1080)

Відсутність операційки на старому лептопі – погана ознака, що зазвичай свідчить про його несправність. Працездатність комп'ютера без ОС перевірити складніше. Тому якщо вам пропонують купити ноутбук б/у без встановленої операційної системи, рекомендуємо відмовитися від покупки. На цьому ж етапі можна перевірити справність електроживлення лептопа. Для цього підключіть його до електромережі, та подивіться, як відбувається процес зарядки. Якщо індикатор зарядки мигає, або процес зарядки здійснюється з перебоями, значить зламаний роз'єм зарядного пристрою, або несправний коннектор.

Перевірка матриці б/у ноутбука

Щоб перевірити матрицю на наявність битих пікселів, заздалегідь скачайте і збережіть на флешку будь-яку з цих програм (на ваш вибір):

NWSHvswC-Na1fcTfxYZbi8KhV1M2-AL5K7YWDZSzfHWUgL9plS8nrX9MAx_D-2qR5Hc7dIzXIxe_tT1Pe5c8w3AhaZOqEQP3VVW6dDUVRRkrsFw2ce5wvurmXKE- (512×363)

У магазині досить запустити утиліту, і уважно оглянути монітор. У процесі роботи програми, екран по черзі буде заливатися різними кольорами, і ви легко помітите биті пікселі у вигляді білих точок. До слова, багато виробників вважають нормою наявність декількох битих пікселів (до 10 штук). Якщо ви купуєте комп'ютер для роботи з текстовими документами, такий недолік не буде занадто заважати. Але якщо ви хочете купити б/у ноутбук для роботи в дизайнерських та інженерних програмах, наявність битих пікселів на екрані не бажана.

Як перевірити роботу Wi-Fi на б/у ноутбуці

Для цього просто запитайте у продавця пароль від місцевої Wi-Fi-мережі, та перевірте, як працює пристрій. Для цього достатньо запустити будь-який відеоролик на Youtube. Його перегляд не повинен супроводжувався «зависанням» картинки або раптовими відключеннями від мережі. На цьому ж етапі можна відразу оцінити якість звуку лептопа.

Як перевірити клавіатуру ноутбука б/у

Для перевірки клавіатури запустіть будь-який текстовий редактор, наприклад «Блокнот», і натискайте по черзі на всі клавіші. Перевірте російську, українську та англійську розкладки – літери на клавішах і екрані повинні відповідати.

photo-1527600478564-488952effedb (1050×700)

При наборі тексту кнопки не повинні «залипати» та видавати нехарактерні звуки. Хрускіт, тріск і залипання клавіш свідчать про те, що клавіатура була залита якимось солодким розчином.

Тестування USB-портів, роз'ємів, тачпада, оптичного DVD

Щоб перевірити роз'єми для периферійних пристроїв (мишки, навушників, мікрофона), вам потрібно взяти їх з собою з дому, або попросити у продавця. Просто підключаєте їх до відповідних роз'ємів, і перевіряєте результат.

https://images.unsplash.com/photo-1578598336003-1514a96268a0?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=676&q=80

Для перевірки USB-портів, скористайтеся флешкою. При правильній роботі роз'єму, розпізнавання накопичувача займає не більше 10 секунд. Щоб перевірити роботу оптичного приводу, помістіть в нього DWD-RW диск з будь-якою інформацією. Переконайтеся, що пристрій коректно відтворює, стирає і записує дані. Тачпад перевіряється в процесі роботи. Важливо, щоб курсор переміщався по екрану максимально плавно, без різких ривків. Тачпад має миттєво реагувати на одинарні та подвійні натискання на клавіші.

Перевіряємо акумулятор б/у ноутбука

Акумуляторна батарея більш за все страждає в процесі експлуатації від зносу, тому їй варто приділити особливу увагу. Перевірити стан батареї можна двома способами:

Перший спосіб полягає в наступному. Вимкніть девайс від мережі електроживлення, і проконтролюйте швидкість, з якою розряджається батарея. Якщо за 30 хвилин вона розрядилася не більше ніж на 2 – 3%, то все в порядку. Якщо ж рівень заряду знизився на 5 – 10%, значить вам, швидше за все, доведеться відразу купувати новий акумулятор. Цей метод має недоліки:

Більш коректним і швидким способом буде використання програми AIDA64 або Battery Care. При використанні AIDA64, дані про стан акумулятора можна подивитися в розділі Електроживлення/Властивості батареї. Тут ви побачите точну величину ступеня зносу акумулятора, виражену у відсотках.

Як перевірити відеокарту б/у ноутбука

Перевірити стабільність роботи відеокарти допоможе спеціальна утиліта, наприклад, FurMark. Для цього достатньо відкрити її на лептопі, та запустити GPU Stress Test. Тестування в середньому займає близько 3 хвилин. Якщо виникли проблеми з запуском тесту, швидше за все, є проблема з драйверами відеокарти. Якщо процес тестування супроводжується такими проблемами, як згасаючий екран, або раптове перезавантаження пристрою, значить сама відеокарта не в порядку.

Перевірка процесора і системи охолодження

Несправна система охолодження може стати причиною перегріву процесора, що, в свою чергу, може привести до проблем з виробом. Для перевірки працездатності охолоджуючих вентиляторів, вам знадобиться будь-яка з цих програм:

AIDA64_extreme_4.png (600×428)

Для тестування, запустіть на лептопі одну з цих програм, після чого максимально навантажити пристрій. Для цього достатньо запустити сучасну відеогру, кіно з високою роздільною здатністю, або редактор відео. Через 10-15 хвилин можна перевірити, як змінилася температура компонентів ноутбука при високій завантаженості процесора. У девайса, який справно працює, вона не повинна перевищувати 75ºС. Якщо кулер не справляється, температура може досягати 90-95 ºС. Можливі причини:

IMGP5719-big.jpg (1024×768)

У разі, серйозних несправностей, ремонт кулера може коштувати вам дорожче, ніж сам комп'ютер.

Перевіряємо жорсткий диск

Перший показник того, що жорсткий диск працює справно – швидке завантаження ОС. Наступний етап перевірки – копіювання великої кількості файлів з одного розділу диска на інший. Якщо в процесі копіювання вінчестер працює тихо, без характерного деренчання, значить все в порядку.

https://ksp.kh.ua/wp-content/uploads/2017/06/16109.1496024953.jpg

Програми для перевірки бедів:

  1. CHKDSK – знаходить несправні сектори на жорсткому диску, і по можливості виправляє їх.
  2. Утиліта HDD-regenerator – програма, аналогічна попередній.
  3. Утиліта SSD Life. За допомогою цієї програми можна перевірити, скільки всього часу відпрацював жорсткий диск. Запустивши її, ви дізнаєтеся загальний час роботи в годинах (параметр Work time), і кількість запусків (Powered on).
  4. Програма Aida64 також допоможе перевірити знос жорсткого диска. Відкрийте вкладку SMART, і перевірте показники у стовпчику «ID». Справні компоненти відзначені «галочкою», несправні – знаками оклику або хрестиками.

Що запитати у продавця при покупці б/у ноутбука

При покупці стокової комп'ютерної техніки не соромтеся задавати уточнюючі питання. Найважливіше, що ви повинні знати:

Чим більш охоче і докладніше вам відповідають, тим більша ймовірність купити ноутбук б/у в хорошому робочому стані.

Програми для тестування стокового ноутбука

В кінці статті хочемо ще раз нагадати, які програми вам знадобляться для походу в магазин стокової техніки:

Також може знадобиться встановлена ​​ОС Windows, якщо з якихось причин ноутбук б/у продається без встановленої ОС. Ці програми краще заздалегідь записати на флешку, і не забути прихопити з собою для тестування ноутбука. Їх можна знайти в мережі інтернет – вони зазвичай у вільному доступі, без оплати за скачування.

Всі відгуки (8)
Залишити відгук
5 8 40
Марина
01.07.2022 13:18
Відгук:
Благодарю, очень пригодится
Дмитро
07.12.2022 02:08
Відгук:
ок.
Андрей
10.12.2022 09:28
Відгук:
Даже корисливо
Кондор
18.01.2023 17:06
Відгук:
Молодчина, дуже допомiг. Дякую. Слава ЗСУ!
Артем
03.05.2023 19:35
Відгук:
Дякую за розгорнуту інфу
Ольга
14.06.2023 08:19
Відгук:
Спасибо большое за такую подробную информацию ????
Олежка
23.12.2023 11:20
Відгук:
Дуже важлива інформація тому дякую за допомогу
Яша
25.03.2024 18:03
Відгук:
Проверка битых пикселей, стрес тест видеокарты и процессора можно проверить онлайн, конечно если есть подключение к сети.
Залиште Ваш відгук

Ім'я
Ваш відгук
Оцінка
Залишити відгук
Спасибі, ваш відгук відправлений
Ok