Каталог товарів
Контакти Статті Карта сайту
UA
RU
Вийти
Каталог товарів
Б/У комплект ПК + монітор Б/У Моноблоки (All-in-One) Б/У Системні блоки
Б/У Системні блоки
Бренд та тип системних блоків Покоління процесора Кількість ядер процесора Оперативна пам'ять Відеокарта Об'єм накопичувача Усі Б/У Системні блоки
Б/У Ноутбуки
Б/У Ноутбуки
Бренд ноутбука Покоління процесора Діагональ Тип Матриця та роздільна здатність Оперативна пам'ять Усі Б/У Ноутбуки
Б/У Монітори
Б/У Монітори
Бренди моніторів Діагональ Тип матриці Роздільна здатність екрану Співвідношення сторін Інтерфейси моніторів Усі Б/У Монітори
Б/У Сервера Б/У POS Обладнання Б/У Тонкі клієнти Б/У Мережеве обладнання Аксесуари Б/У Уцінена техніка
0
Кошик
Каталог товарів
Б/У Системні блоки
  1. Головна
  2. /
  3. Статті
  4. /
  5. Як перевірити б/у системний блок при покупці?

Як перевірити б/у системний блок при покупці

Ільченко Олексій

Купити пк б/у – гарне рішення для тих, хто хоче отримати сучасну техніку з актуальними характеристиками за доступною ціною. Тільки як перевірити стан б/у комп'ютера при покупці, та переконатися, що він прослужить вам не один рік? Для цього існують спеціальні утиліти. Вони за кілька хвилин протестують кожен ключовий компонент б/у системника. У цій статті ми дамо вам список цільових програм, які допоможуть визначити стабільність роботи жорсткого диска, відеокарти, та інших комплектуючих б/у системного блоку.

Навіщо потрібна комплексна перевірка системного блоку

Бажання заощадити на покупці техніки цілком природне, але ніхто не хоче платити двічі за товар з прихованими дефектами. Сьогодні б/у системний блок можна купити в різних місцях – від звичайних ринків і ломбардів до сайтів з дошкою оголошень і спеціалізованих онлайн-магазинів. І якщо в останньому випадку продавець надасть вам якийсь час для тестування пристрою, і мінімальну гарантію, то у всіх інших випадках вам, швидше за все, доведеться сподіватися на удачу і чесність продавця.

Ми рекомендуємо не ризикувати, і перевірити системний блок б/у прямо перед покупкою. Така перевірка повинна включати діагностику всіх ключових комплектуючих системника, тому що працездатність кожного з них впливає на якість роботи всього ПК. Якщо хоч у одного з компонентів є приховані дефекти, це може надовго вивести комп'ютер з ладу буквально через тиждень після покупки. Тому не пошкодуйте 20 – 30 хвилин свого часу, і перевірте працездатність кожної комплектуючої за допомогою програм, що добре зарекомендували себе, і про які ми розповімо нижче. Це допоможе в подальшому не пошкодувати про свою покупку, і дійсно заощадити.

Як перевірити процесор б/у системника

Перше, що потрібно зробити – візуально оцінити корпус системного блоку. Переконайтеся, що на ньому немає видимих ​​пошкоджень, і всі опорні ніжки на місці, в повному порядку. Потім можна приступати до тестування найважливішого компонента системника – процесора. Визначити працездатність б/у процесора досить легко. Потрібно просто запустити комп'ютер – він або включиться, чи ні. А ось перевірити наявність прихованих дефектів допоможе невелика (у кілька кілобайт), але дуже потужна програма Prime 95. Завантажити утиліту можна безкоштовно.

Щоб почати перевірку, запустіть Prime 95 з флешки, перейдіть в закладку Options, клікніть на кнопку Torture test. Потім у вікні поставте «галочку» навпроти самого верхнього пункту (Small FFT), і підтвердіть команду. В цьому режимі утиліта запускає діагностику в кеші процесора – для перевірки не задіюється ні чіпсет, ні оперативна пам'ять. Таким чином, вона перевіряє тільки процесор. Після старту, програма завантажить кожне ядро ​​(якщо він багатоядерний) процесора складними математичними обчисленнями. Вони підібрані так, що збій в частку наносекунди на будь-якому з ядер призведе до помилкового результату проведених розрахунків. В процесі обчислень, на екрані можна бачити результати перевірки кожного ядра. Якщо у вікні з результатом ви бачите напис: «Torture test ran 5 minutes – 0 errors, 0 warnings», значить на цьому ядрі програма протягом 5 хвилин не виявила жодної помилки. Це означає, що процесор в хорошому стані, і ви зможете на ньому працювати. Ідеальний варіант, коли у вас є запас часу для тестування процесора протягом години. Якщо за цей період утиліта не виявить жодної помилки, значить пристрій абсолютно стабільний. Якщо ж процесор несправний, помилки буде виявлено вже після першої хвилини діагностики.

Оперативна пам'ять б/у комп'ютера

Ця ж програма може бути використана для діагностики оперативної пам'яті. Щоб почати тестування:

Сам процес діагностики відбувається за тим же принципом, тільки обчислення відбуваються в оперативній пам'яті. Відповідно, якщо утиліта видасть повідомлення про помилки, значить проблема саме в ОЗП.

Перевірка відеокарти б/у системного блоку

Для діагностики відеокарти рекомендуємо завантажити утиліту FurMark. Вона також досить проста у використанні, і не займе багато місця на флешці. Щоб виявити дефекти, досить запустити утиліту на 15-20 хвилин.

При запуску, на екрані з'явиться вікно з об'ємним об'єктом, схожий на волохатий бублик. Цей тест максимально навантажує відеокарту, використовуючи всю доступну потужність. У результатах тестування, що виводяться на екран, будуть вказані виявлені помилки, та графік температур, за яким видно, як сильно нагрівається відеокарта під час інтенсивної роботи.

Перевірка блоку живлення

Щоб перевірити, чи готовий ваш блок живлення витримувати серйозні навантаження, слід скористатися двома програмами – Prime 95 і FurMark. Перша потрібна, щоб створити екстремальне теплове навантаження для всього системника. Для цього виконайте дії:

FurMark, як ми вже говорили, навантажує відеокарту. В таких умовах недолік потужності блоку живлення виявиться буквально в лічені хвилини. Якщо він недостатньо потужний, діодні лампочки, які використовуються для підсвічування на материнській платі, відеокарти та індикації живлення почнуть мерехтіти, або стануть помітно тьмяніше.

Як перевірити жорсткий диск б/у системника

Для перевірки жорсткого диска вам знадобиться утиліта HD tune. Вона працює за тим же принципом, що і перераховані вище, і дозволяє з'ясувати:

Якщо якийсь із параметрів не відповідає нормам, відповідний рядок буде підсвічено, щоб ви звернули на нього увагу. Також ви можете запустити детальну перевірку на наявність бед-секторів, тільки вона займає близько 2 годин.

Перераховані в статті утиліти дозволяють також провести діагностику основних вузлів ноутбука. Тому рекомендуємо зберегти її в закладки. Вона вам точно стане в нагоді, коли ви зважитеся на покупку б/у комп'ютера, ноутбука, системного блоку або окремих його компонентів.

Всі відгуки (4)
Залишити відгук
5 4 20
gagar
03.05.2021 11:16
Відгук:
Почему запускать прогу надо именно через флешку?
Ифрит
15.09.2021 07:38
Відгук:
Лучше собрать комп самому, а так статья шик
Максим
21.02.2022 16:25
Відгук:
добрый день, на что годен данный пк Core i5-650 \ 660, 4 ядра по 3.46 ГГц, 8 Гб ОЗУ DDR3, HDD 1 000 Гб, Відео 2 Гб?
Елена
02.10.2022 12:43
Відгук:
Огромное человеческое спасибо!
Залиште Ваш відгук

Ім'я
Ваш відгук
Оцінка
Залишити відгук
Спасибі, ваш відгук відправлений
Ok