Каталог товарів
Контакти Статті Карта сайту
UA
RU
Вийти
Каталог товарів
Б/У комплект ПК + монітор Б/У Моноблоки (All-in-One) Б/У Системні блоки
Б/У Системні блоки
Бренд та тип системних блоків Покоління процесора Кількість ядер процесора Оперативна пам'ять Відеокарта Об'єм накопичувача Усі Б/У Системні блоки
Б/У Ноутбуки
Б/У Ноутбуки
Бренд ноутбука Покоління процесора Діагональ Тип Матриця та роздільна здатність Оперативна пам'ять Усі Б/У Ноутбуки
Б/У Монітори
Б/У Монітори
Бренди моніторів Діагональ Тип матриці Роздільна здатність екрану Співвідношення сторін Інтерфейси моніторів Усі Б/У Монітори
Б/У Сервера Б/У POS Обладнання Б/У Тонкі клієнти Б/У Мережеве обладнання Аксесуари Б/У Уцінена техніка
0
Кошик
Каталог товарів
Б/У Системні блоки
  1. Головна
  2. /
  3. Статті
  4. /
  5. Як почистити бу ноутбук від пилу

Як почистити бу ноутбук від пилу

Ільченко Олексій

Будь-яка електроніка, в тому числі, б/у ноутбук, при регулярному профілактичному догляді прослужить набагато довше. Лептопи мають властивість накопичувати всередині пил і шерсть домашніх тварин, що призводить до зниження їх працездатності та нагрівання під час роботи, а пізніше – до поломки. Щоб уникнути таких неприємностей, при перших симптомах «захворювання» техніку слід відправити в сервісний центр для чищення, або виконати таку процедуру самостійно. У цій статті ми розповімо, як почистити ноутбук від пилу самостійно, без допомоги фахівців.

Як визначити, чи потрібна лептопу чистка

Зрозуміти це зовсім нескладно – він сам «розповість» вам про те, що існує проблема. Пил всередині пристрою призводить до погіршення його роботи. Вірні ознаки того, що девайс потребує чищення:


Чистити ноутбук вдома або звернеться до фахівців

Сама процедура чистки не дуже складна. Найчастіше найважче – акуратно зняти задню кришку лептопа, і не зламати її. Тому чистити ноутбук самостійно рекомендується в тому випадку, якщо:

Які інструменти потрібні для чищення лептопа від пилу

Перш за все, потрібно організувати робоче місце, де ви будете розбирати пристрій. Для цього:

Для роботи вам знадобиться:

  1. Комплект викруток. Виробники використовують для кріплення кришки різні болти, а то і кілька їх видів. Найчастіше це гвинти з прямим або хрестоподібним шпіцом, але зустрічаються і досить екзотичні варіанти. Тому найзручніше використовувати універсальну викрутку з комплектом змінних насадок.
  2. Фен з регульованою температурою і швидкістю потоку повітря, пилосос з функцією видування, або балончик зі стисненим повітрям для очищення техніки. Такі балончики можна купити в будь-якому спеціалізованому магазині – вони бувають різного об'єму. Зручні тим, що видувають тонкий, але потужний струмінь повітря, здатний дістатися до будь-яких місць.
  3. Пензлик для очищення від пилу пластин радіатора і лопатей вентилятора. Замість пензлика можна використовувати ватні палички.
  4. Можливо, вам знадобиться пінцет – щоб зручніше було витягувати гвинти.
  5. Двосторонній скотч або побутовий силіконовий клей. Деякі виробники ховають гвинти під гумовими ніжками, які доведеться відклеїти, щоб відкрутити кришку. Скотч потрібен щоб після завершення роботи приклеїти їх на місце.

Як розібрати ноутбук для чищення

Щоб почистити пристрій, доведеться частково розібрати його. Важлива порада – якщо ви ніколи раніше не розбирали ноутбук, рекомендуємо на ключових етапах розбирання робити фото пристрою. Це допоможе потім згадати правильне розташування деталей і кріплень.

Як зняти задню панель:

  1. Від’єднайте пристрій від електромережі, витягніть акумулятор.
  2. Закрийте кришку лептопа, переверніть його нижньою частиною догори.


  1. Відкрутіть гвинти за допомогою відповідної викрутки. Ми вже згадували, що виробники часто ховають їх у важкодоступних і несподіваних місцях, наприклад, під ніжками, або у відсіку для батареї. Тому рекомендуємо перед початком роботи пошукати в інтернеті відеоролик з оглядом саме вашої моделі лептопа. Найімовірніше, хтось колись вже знімав процес його розбору.
  2. Зніміть задню панель. Дійте обережно – найчастіше, кріпильні засувки дуже тугі та жорсткі, бо виконують функцію додаткових фіксаторів.
  3. Складіть шурупи в невелику ємність, щоб вони не розгубилися. Якщо виробник використовував кілька видів гвинтів, рекомендуємо складати їх окремо, щоб спростити собі задачу в процесі збірки.

Як почистити радіатор і кулер

Знявши задню панель, ви отримаєте доступ до кулера і радіатора. Якщо проблеми з роботою ноутбука були дійсно викликані накопиченням пилу, це буде видно відразу. На першому етапі очищення скористайтеся балончиком з повітрям, або іншим пристроєм, здатним видути пил з основних вузлів лептопа. Потім за допомогою пензлика видаліть бруд з пластин радіатора.


Для якісного очищення кулера, рекомендується його зняти, ретельно промити та змастити. Для цього вам потрібні:

  1. Концентрований етиловий спирт для промивання лопастей. Спиртовмісні розчини для цього завдання не підійдуть – після них на поверхні залишається плівка.
  2. Силіконове побутове мастило, або технічне масло.

Чистка та змащення кулера:

  1. Від'єднайте шлейф підключення кулера до материнської плати.
  2. Зніміть його з кріплення.
  3. За допомогою пензлика або ватної палички очистіть деталі кулера від пилу.
  4. За допомогою спонжа, змоченого в спирті, протріть лопасті.
  5. Якщо вентилятор погано прокручується, треба відклеїти захисну налипку з верхньої його частини. За допомогою шприца або піпетки, капніть пару крапель спирту всередину кулера. Прокрутіть вентилятор, щоб очистити його вісь від суміші старого мастила і пилу. Скористайтеся балоном з повітрям, щоб видути зайву рідину. Зачекайте кілька хвилин, щоб залишки спирту випарилися і висохли.
  6. Додайте 1-2 краплі силіконового мастила на вісь.
  7. Прокрутіть вентилятор кілька разів.

Якщо все зробили правильно, рух лопатей буде плавним і легким.

Як зібрати пристрій після чистки

Тут все просто – дійте в зворотному порядку:

  1. Приклейте на місце захисну налипку, яку ви знімали з верхньої частини кулера.
  2. Встановіть вентилятор на місце, підключіть шлейф харчування.
  3. Поверніть на місце всі витягнуті внутрішні елементи.
  4. Зафіксуйте задню кришку.
  5. Встановіть зарядну батарею.
  6. Переконайтеся, що все зробили правильно, і включіть девайс.
  7. Насолоджуйтеся тихою роботою лептопа, очищеного від пилу.

Як часто потрібно чистити ноутбук від пилу

Таку чистку рекомендується проводити регулярно, не чекаючи проблем з роботою пристрою. Як часто це потрібно робити – залежить від того, в яких умовах і як саме ви працюєте з ноутбуком. Частота проведення профілактики:

Пам'ятайте, що своєчасна чистка ноутбука допоможе уникнути поломок і дорогого ремонту комп'ютера.

Всі відгуки (0)
Залишити відгук
Залиште Ваш відгук

Ім'я
Ваш відгук
Оцінка
Залишити відгук
Спасибі, ваш відгук відправлений
Ok